Voor sommige mensen is een doelstellingsgesprek een verplicht nummer. Het moet nou eenmaal. Dus hou je het kort en zakelijk. Handtekeningen eronder en klaar is Kees. Gemiste kans! Praat over iemands lol. Over trots en passie. Moet je eens kijken hoe inspirerend zo’n gesprek wordt. Voor medewerker en leidinggevende!
Targets bepalen
Het begint er natuurlijk mee dat je je realiseert wat de bedoeling van het doelstellingsgesprek is. Lijkt logisch: zorgen dat de targets voor de komende periode bepaald worden. Maar is het ook niet het moment waarop je elkaar als het ware weer eens in de ogen kijkt? Dat je het mentale contract tussen medewerker en organisatie/leidinggevende weer herijkt? Dat je de medewerker laat vertellen wat hij leuk vindt aan zijn werk. Waar hij een hekel aan heeft. Wat hij een uitdaging vindt. Wat hij zou willen ontwikkelen. Waar hij een kick van krijgt. Moet je eens opletten hoe snel die ogen gaan glinsteren!
Pit
Nou lijken dit simpele vragen. Maar dat zijn het niet. Ik vraag het vaak aan mensen die ik tegenkom. Wat is voor jou de ‘pit’ in je werk? Moeten ze best even over nadenken. Realiseren ze zich echt niet elke ochtend als ze op de fiets springen om naar hun werk te gaan. Maar is o zo belangrijk dat je je bewust bent van wat voor jou het werk leuk maakt. Want als je weet wat voor jou de fun in het werk is, kun je er toch ook meer van genieten. En ben je meer gemotiveerd.
Bij het bepalen van de doelstellingen voor een nieuwe periode is het dus heel goed om de link te leggen naar de beleving die iemand daarbij heeft. Als je iemand daarover laat vertellen, ontstaat niet alleen meer zelfinzicht.
Het leert jou ook hele wezenlijke dingen over een medewerker. Dan begrijp je hem veel beter. Wel zo handig in de ‘aansturing’. In die zin is de subtitel van dit artikel ook niet zo gelukkig geformuleerd. Het gaat er vooral om dat je de medewerker uitnodigt daarover te vertellen. Niet dat jij hem gaat vertellen waar hij gemotiveerd voor zou moeten zijn, of wat jou zo leuk en uitdagend aan die klus lijkt. Ik hoor je zeggen: ‘Maar als dan blijkt dat de medewerker er eigenlijk helemaal niet zoveel lol in heeft?’ Tsja, als dat zo is, dan kun je het maar beter weten. Het kan maar op tafel liggen. Natuurlijk moet je dan wel samen op zoek naar oplossingen. (Huiskamervraag: Wie heeft hier nu een probleem?)
Onderhandelen
Uiteraard zit er in een doelstellingsgesprek ook een stuk zakelijkheid. Moet je misschien even ‘onderhandelen’ over -de hoogte van- doelstellingen. Stuit je ook op wat weerstand. Maar om in stijl af te sluiten kun je aan het eind van het gesprek de vraag voorleggen op welke van de afgesproken doelstellingen de medewerker aan het eind van de periode het meest trots is, als die behaald wordt. En waarom. En dan tenslotte nog even een tikkie doorvragen. En in de luisterstand. Niet als truc! Maar omdat je je dan realiseert hoe boeiend het is om met mensen aan een klus te werken.
Lees meer over resultaatgericht werken in:
•8 Tips voor het maken van resultaatgerichte afspraken
•8 Tips voor doelstellingssgesprekken